1993-12-01 nr 1166: Forskrift om godkjente (reinavla) avlsdyr av sau og geit.



 

Forskrift om godkjente (reinavla) avlsdyr av sau og geit.

 

 
 
 

Fastsatt av Landbruksdepartementet 1. desember 1993 med hjemmel i lov av 4. desember 1992 nr. 130 om husdyravl og med referanse til direktiv fra Rådet av 30. mai 1989 om godkjente (reinavla) avlsdyr av sau og geit (Rdir 89/361/EØF).

I. Definisjoner

§ 1.

II. Offisiell godkjenning

§ 2. § 3. Stasjon som skal samle opp, behandle og lagre sæd, egg og embryoer må være godkjent av Landbruksdepartementet eller den det bemyndiger.
 

III. Testing, godkjenning og registerføring av avlsdyr

§ 4. Offisielt godkjente avlslag eller organisasjoner skal i samband med testing av den genetiske verdien til avlsdyrene, nytte metoder som er i samsvar med vedlegg 2.

§ 5.

§ 6. Innføring eller registrering av aktuelle avlsdyr i dyreregister skal skje etter kriteriene i vedlegg 3.

§ 7.

§ 8.

IV. Innførsel av avlsdyr fra tredjeland

§ 9. Ved innførsel fra tredjeland av godkjent avlsdyr eller sæd, egg og embryoer fra slike dyr, skal det følge med et avstamningssertifikat på et formular som er godkjent av Landbruksdepartementet eller den det bemyndiger, der et offisielt godkjent avlslag eller organisasjon attesterer at dyret selv eller donordyret er innført eller registrert i tredjelands dyreregister.
 

V. Betaling, opplysning, kontroll og straff

§ 10. § 11.  12. § 13. Den som forsettelig overtrer eller medvirker til overtredelse av bestemmelser gitt i denne forskrift straffes med bøter eller med fengsel i tre måneder.
 

VI. Dispensasjon, klageadgang, ikrafttredelse

§ 14. Landbruksdepartementet kan i særlige tilfelle gi dispensasjon fra bestemmelsene fastsatt i forskriftene.

§ 15. Vedtak som er fattet i medhold av forskriftene, gir klagerett i medhold av forvaltningsloven av 10. februar 1967, kap. VI. Klagefristen er 3 uker fra det tidspunktet underretning om vedtaket er kommet fram. Klagen sendes til det forvaltningsorgan som har fattet vedtaket.

§ 16. Forskriften trer i kraft fra den tid EØS-avtalen trer i kraft for Norge.
 

Vedlegg 1. Vilkår for offisiell godkjenning av avlslag og organisasjoner som fører eller oppretter dyreregister (stambøker) over godkjente (reinavla) avlsdyr av sau og geit.

For å få offisiell godkjenning, må avlslag og organisasjoner som fører eller oppretter dyreregister (stambøker)

Vedlegg 2. Metoder til utregning av den genetiske verdien til aktuelle (reinavla) avlsdyr av sau og geit.

Den genetiske verdien (avlsverdien) til et individ av sau og geit kan regnes ut ved hjelp av følgende metoder eller kombinasjoner av disse.

I. Individprøver

Individprøver kan utføres utenfor en stasjon, forutsatt at en avlsverdi kan beregnes ved avslutning av testingen på grunnlag av godkjente prinsipp for avlsvurdering. II. Mjølkekontroll og vurdering av hunndyrenes avlsverdi for mjølkeproduksjonsegenskaper III. Avkomsgranskinger og/eller søsken/slektningeprøver

Vedlegg 3. Retningslinjer for innføring av sau og geit i dyreregister (stambøker).

I. Hovedavsnittet i dyreregisteret

For å kunne bli innført i hovedavsnittet i dyreregisteret (stamboken) for avlspopulasjonen (rasen) sin, skal aktuelle avlsdyr

II. Oppdeling av hovedavsnittene til dyreregisteret i flere klasser

Hovedavsnittet i dyreregisteret kan deles opp i flere klasser avhengig av kvaliteten til dyrene. Bare sau og geit som oppfyller retningslinjene etter punkt I, kan bli innført i en av disse klassene.

III. Innføring av hunndyr i vedlegg til dyreregisteret

IV. Innføring av hanndyr i vedlegg til dyreregisteret V. Oppdeling i klasser

Omfatter dyreregisteret flere klasser, skal godkjent dyr som kommer fra en annen EØS-medlemsstat, føres inn i dyreregisteret i den klassen som dyret oppfyller retningslinjene for.