
 ARTERIAL DRAINAGE (MEMBERSHIP AND PROCEDURE OF JOINT COMMITTEES) 
(REGULATIONS) ORDER 1945 

 
The Minister for Local Government and Public Health in exercise of 
the powers vested in him by sub-section (3) of section 23 of the 
Arterial Drainage Act, 1925 and of sub-section (4) of section 23 of 
the Arterial Drainage Act, 1945 and of every other power in this 
behalf enabling him by this, his Order, makes the following 
regulations, that is to say :— 
 
  
REG 1 
 
1. This Order may be cited as the Arterial Drainage (Membership and Procedure of Joint Committees) 
(Regulations) Order, 1945. 
 
  
 REG 2 
 
2. The Interpretation Act, 1937 (No. 38 of 1937) shall apply to 
the interpretation of these regulations in like manner as it applies 
to the interpretation of an Act of the Oireachtas. 
 
  
 REG 3 
 
3. In this Order— 
the expression " joint committee " means either 
(a) a joint committee appointed by two or more county councils 
under sub-section (2) of section 23 of the Arterial Drainage Act, 
1925 for the purpose of maintaining drainage works, or 
(b) a joint committee appointed by two or more county councils 
under sub-section (3) of section 23 of the Arterial Drainage Act, 
1945 for the control and management of an existing drainage district 
and the maintenance of the existing drainage works there in, and 
the expression " the manager " means the person through and by 
whom the executive functions of a joint committee are performed. 
 
  
 REG 4 
 
TENURE OF OFFICE 
4. Every member of a joint committee shall hold office (unless he 
sooner dies, resigns or becomes disqualified) until his successor is 
appointed. 
 
  
 REG 5 
 
DISQUALIFICATION 
5. A member of a council of a county who has been appointed by 
the Council to be a member of a joint committee and who ceases to 
be, or is disqualified for being, a member of the council shall 
also cease to be, or be disqualified for being, a member of the 
joint committee. 



 
 REG 6 
 
RESIGNATION AND REMOVAL 
6. A member of a joint committee appointed by a council of a 
county may resign his membership by giving notice in writing signed 
by him to the Secretary of the council, but the resignation shall 
not become effective until the meeting of the council held next 
after the receipt of the notice given to such Secretary. 
 
  
 REG 7 
 
7. A member of the council of a county may, with the consent of 
not less than one-fourth of the members of the council, notify the 
secretary of the council in writing of his intention to propose 
that the membership of all the members of a joint committee who 
were appointed by the council shall be terminated and the secretary 
shall thereupon summon a meeting of the council for a date not 
later than one month after the receipt of the notification and 
shall give to every member of the council at least fourteen days' 
notice thereof and, in the event of a resolution (for the passing 
of which not less than two-thirds of the members of the council 
present vote) being passed at such meeting approving of such 
proposal, the membership of all such members of the joint committee 
shall forthwith stand terminated and new members of the joint 
committee shall be appointed forthwith in lieu of those whose 
membership is terminated. 
 
  
 REG 8 
 
8.—(1) The membership of a member of a joint committee who, for a 
consecutive period of twelve months, has not attended a meeting of 
a committee, shall thereupon terminate and at the meeting of the 
relevant council of a county held next after the expiration of such 
period, a new member shall be appointed to fill the vacancy so 
created in the membership of the committee. 
(2) Where a meeting of a joint committee is abandoned owing to a 
failure to obtain a quorum, the names of the members who attended 
at the time and place appointed for the holding of the meeting 
shall be recorded and such members shall be deemed to have attended 
a meeting of the committee for the purposes of this rule. 
 
  
 REG 9 
 
CASUAL VACANCIES 
9. A casual vacancy occurring in the membership of a joint 
committee, shall be filled by the council by whom the member 
causing the vacancy was appointed, within one month after the 
occurrence of the vacancy or within such further time as the 
Minister may allow. 
 
  



 REG 10 
 
QUORUM 
10. Three members of a joint committee shall be a quorum. 
 
  
 REG 11 
 
MEETINGS 
11. A joint committee shall hold meetings for the transaction of 
their business at least once in each half-year and at such other 
times as may be necessary for properly exercising their powers and 
performing their duties. 
 
  
 REG 12 
 
12. The first meeting of a joint committee constituted after the 
date of these regulations shall be held within three months after 
the appointment of members of such committee has been completed, at 
a time and place appointed by the manager and such meeting shall 
be an annual meeting. 
 
  
 REG 13 
 
13.—(1) As soon as the elections of members of a joint committee 
pursuant to section 13 of the Local Elections Act, 1927, have been 
completed in any year in which triennial elections of members of 
county councils are held, a meeting of a joint committee shall be 
held at a time and place appointed by the manager and such meeting 
shall be an annual meeting. 
(2) The provisions of sub-article (1) of this article shall apply 
to the first meeting of a joint committee appointed before the date 
of these regulations under sub-section (3) of section 3 of the 
Arterial Drainage Act, 1945. 
 
  
 REG 14 
 
14. In each year (not being a year in which triennial elections of 
members of county councils are held) a joint committee shall hold 
an annual meeting at a time and place appointed by the manager not 
being earlier than the 17th day of July nor later than the 1st 
day of August. 
 
  
 REG 15 
 
15. If the first or any other annual meeting of a joint committee 
is for any reason (including a quorum not being present) not held 
on the day appointed for the holding of such meeting, the manager 
shall, as soon as may be, summon a meeting of the committee for a 
convenient hour on a day which appears to him to be the earliest 
convenient day for the purpose, and the meeting held in pursuance 



of such summons shall be for all purposes an annual meeting. 
 
  
 REG 16 
 
16 CHAIRMAN AND VICE-CHAIRMAN 
16.—(1) At every annual meeting of a joint committee, the committee 
shall elect one of their members to be chairman of the committee 
and may elect another of their members to be vice-chairman of the 
committee. 
(2) Whenever the office of chairman or vice-chairman of a joint 
committee becomes vacant otherwise than by the termination of the 
ordinary term of the office, the committee shall at their next 
meeting after the vacancy occurs or, in the case of a resignation 
of office, at the meeting at which the resignation becomes 
effective, elect one of their members to be chairman or 
vice-chairman of the committee. 
(3) A person elected to be chairman or vice-chairman of a joint 
committee shall, unless he sooner resigns the office of chairman or 
vice-chairman or sooner ceases to be, or becomes disqualified for 
being a member of the committee, hold office as chairman or 
vice-chairman until his successor has been appointed. 
(4) The chairman or vice-chairman of a joint committee may at any 
time resign his office as chairman or vice-chairman by giving notice 
in writing signed by him to the committee, but the resignation 
shall not become effective until the commencement of the meeting of 
the committee held next after the receipt by them of the 
resignation. 
(5) Whenever the chairman or vice-chairman of a joint committee 
ceases to be, or becomes disqualified for being a member of the 
committee, he shall forthwith cease to be chairman or vice-chairman 
of the committee. 
(6) Whenever, at the election of chairman of a joint committee, 
there is an equality of votes for two or more persons, it shall 
be determined by lot which of those persons shall be chairman of 
the joint committee. 
 
  
 REG 17 
 
PROCEEDINGS AT MEETINGS 
17. The proceedings of a joint committee shall not be invalidated 
by any vacancy or vacancies among their members or by any defect 
in the appointment of the committee or in the appointment or 
qualification of any member thereof. 
 
  
 REG 18 
 
18. The chairman of a joint committee may call a meeting of the 
committee. 
 
  
 
 



 
 
 REG 19 
 
19. If the chairman of a joint committee refuses to call a meeting 
of the committee after a requisition for that purpose, signed by 
three members of the committee has been presented to him, any three 
members of the committee may forthwith, on that refusal, call a 
meeting of the committee, and, if the chairman (without so refusing) 
does not, within seven days after the presentation of the 
requisition, call a meeting of the committee, any three members of 
the committee may, on the expiration of those seven days, call a 
meeting of the committee. 
 
  
 REG 20 
 
20. Three clear days at least before a meeting of a joint 
committee, notice of the time and place of the intended meeting, 
signed by the chairman, or, if the meeting is called by members of 
the committee by those members, shall be fixed on the hall or 
other place at which the committee is accustomed to meet and, if 
the meeting is called by members of the committee, the notice shall 
specify the business proposed to be transacted thereat. 
 
  
 REG 21 
 
21. Three clear days, at least, before a meeting of a joint 
committee, a summons to attend the meeting, specifying the business 
proposed to be transacted thereat, and signed by the manager shall 
be left or delivered by post at the usual place of abode of every 
member of the committee, but failure so to leave or deliver such 
summons for or to a member or some of the members of the 
committee shall not affect the validity of a meeting. 
 
 
 REG 22 
 
22. No business shall be transacted at a meeting of a joint 
committee other than that specified in the summons relating thereto, 
except (in case of an annual meeting) business required to be 
transacted thereat. 
 
  
 REG 23 
 
23. At a meeting of a joint committee— 
(a) the chairman of the committee shall, if he is present, be 
chairman of the meeting ; 
(b) if and so long as the chairman of the committee is not 
present or the office of chairman is vacant, the vice-chairman (if 
any), shall, if he is present, be chairman of the meeting ; 
(c) If and so long as the chairman of the committee is not 
present or the office of chairman is vacant and there is no office 



of vice-chairman, the vice-chairman is not present or the office of 
vice-chairman is vacant, the members of the committee who are 
present shall choose one of their number to be chairman of the 
meeting. 
 
  
 REG 24 
 
24. Minutes of the proceedings of a meeting of a joint committee 
shall be drawn up and fairly entered in a book kept for that 
purpose and shall be signed by the chairman of the meeting or of 
the next ensuing meeting. 
 
  
 REG 25 
 
25. The names of the members present at a meeting of a joint 
committee shall be recorded in the minutes of the proceedings of 
the meeting. 
 
  
 REG 26 
 
26. The names of the members voting on any question arising at a 
meeting of a joint committee shall be recorded in the minutes of 
the proceedings of the meeting and the record shall show which 
members vote for and which against the question. 
 
  
 REG 27 
 
27. All acts of a joint committee and all questions coming or 
arising before the committee may be done and decided by the 
majority of such members of the committee as are present and vote 
at a meeting of the committee duly held according to law. 
 
  
 REG 28 
 
28. In case of equality of votes on any question arising at a 
meeting of a joint committee, other than the election of a 
chairman, the chairman of the meeting shall have a second or 
casting vote. 
GIVEN under the Official Seal of the Minister for Local Government 
and Public Health this twenty-seventh day of September, One Thousand 
Nine Hundred and Forty-five. 
(Signed) SEÁN MacENTEE, 
Minister for Local Government and Public Health. 
 
 


