1970-04-30 nr 9143: Forskrift om regler for prøvetaking og kontroll av sildefangster. 



Bruk av basen forutsetter at du samtykker i betingelsene i brukeravtalen.

 

DATO: 30.04.1970 nr. 9143
DEPARTEMENT: FID (Fiskeridepartementet)
AVD/DIR: Fiskeridir.
PUBLISERT: Fiskets Gang 1970 s 364
IKRAFTTREDELSE: 01.05.1970
SIST-ENDRET:
ENDRER:
GJELDER FOR: Norge
HJEMMEL:
L03.06.1983 nr. 40 § 55, F22.04.1970 § 3


Forskrift om regler for prøvetaking og kontroll av sildefangster.

Fastsatt av Fiskeridirektøren 30. april 1970 i medhold av § 3 i Fiskeridepartementets bestemmelse av 22. april 1970.

§ 1. Alle fangster av sild og blandingsfangster som kan antas å inneholde sild under 20 cm er underlagt prøvetaking og kontroll etter de her fastsatte regler.

Notkast eller steng hvor fangsten tydelig er ulovlig skal straks slippes fri.

Hvor der kan være tvil om fangstens lovlighet, må der tas prøve som bestemt i § 2.

Notbasen har ansvaret for at der ikke blir tatt opp ulovlig fangst. Ved bruk av særskilt føringsfartøy er ansvarshavende på dette medansvarlig.

Blandes lovlig og ulovlig fangst sammen, blir den samlede fangst å anse som ulovlig.

Notbasens kontroll.

§ 2. Alminnelige regler for prøvetaking.

Som prøve på fangstens lovlighet tas av noten før håving tar til (eller av orkastet) en samfengt stikkprøve på minst 20 liter med småmasket håv.

Til kontrollprøven nyttes et gradert og justert 5-litermål (cylindrisk), som således alltid må has for hånden.

Prøven blandes godt og styrtes eller øses opp i 5-litermålet til dette er fullt (strykmål). Andre fiskesorter enn sild og brisling som måtte forekomme, skal på forhånd være utsortert. Fangstens lovlighet avgjøres deretter som i §§ 3 og 4 bestemt.

§ 3. Rene sildefangster.

I rene sildefangster blir innholdet i 5-litermålet sortert i:

Etter sorteringen øses den mindre sild (sild under 20 cm) igjen opp i 5-litermålet. Hvis silden når over målelinjen for 1,25 liter (25%), er fangsten ulovlig. Hvis den ikke når opp til målelinjen, er fangsten lovlig.

§ 4. Blandingsfangster.

Ved kontrollmåling av blandingsfangster av sild og brisling må målet dessuten være forsynt med et justert merke ved 1,25 liter grensen for å avgjøre om fangsten blir å betrakte som sild- eller brislingfangst, jfr. § 4 i Forskrifter for fredning av brisling og hermetisk nedlegging av brisling og småsild.

Det uttas en samfengt prøve som fylles i 5-litermålet slik som bestemt i § 2. Prøven sorteres deretter i brisling og sild. Den utsorterte brisling fylles opp i målet. Hvis brislingen, når den ligger jevnt i målet, kommer over mållinjen for 1,25 liter (tilsvarende 25% av prøven), betraktes fangsten som brisling. Fangsten er dermed ulovlig for opptak i den tid og/eller i de områder hvor brislingen er fredet (jfr. Forskrifter for fredning av brisling og hermetisk nedlegging av brisling og småsild) og må straks slippes fri uten ytterligere kontrollmåling. Hvis brislingen derimot kommer under mållinjen for 1,25 liter (under 25%), betraktes fangsten som sild, og er gjenstand for følgende videre kontrollmåling:

Silden fra 5-litermålet sorteres i sild over og under gjeldende størrelsesgrense (20 cm). Sild under størrelsesgrensen måles deretter sammen med den utsorterte brisling i 5-litermålet for å avgjøre om fangsten er lovlig for opptak etter disse regler.

Fabrikkens kontroll.

§ 5. Når en råstofflast kommer til bestemmelsesstedet, skal der av mottakeren (fabrikken) alltid uttas kontrollprøve for å fastslå om lasten er lovlig etter disse regler. Hvis lasten inneholder råstoffpartier fra flere notkast (opptak) og disse ikke er atskilt, kontrolleres lasten under ett, og utfallet av kontrollen blir avgjørende for lovligheten av hele lasten, dog således at dette ikke fritar notbas eller ansvarshavende på føringsfartøy hvis den samlede last inneholder ulovlige enkeltfangster.

Ved alle bedrifter som mottar sild skal det i en særskilt protokoll føres fortegnelse over ethvert innkjøpt (ankommet) råstoffparti med angivelse av mottaksdatum og leverandør (fangstfartøy og notbas), fangstdatum, fangstkvantum, fangststed, føringsfartøy, transporttid samt resultatet av kontrollprøven.

Det er forbudt å utta sildeprøver for klassifisering og fettanalyse av laster som inneholder småsild, før det ved foreskreven kontrollmåling er fastslått at fangsten er lovlig etter disse regler.

§ 6. Til kontrollprøven nyttes et justert og gradert 5-litermål som må finnes på hver fabrikk.

Fremgangsmåten ved kontrollen er den samme som foreskrevet i §§ 2, 3 og 4, dog således at der tas en prøve på til sammen minst 30 liter fra topp, midten og bunn under lossing av lasten.

Ved kontrollmåling ved fabrikk gjelder en margin for feil på 5% slik at det der kan godtas inntil 30 % småsild under størrelsesgrensen, inkl. eventuell brisling.

Nærmeste offentlige inspektør eller politimyndighet (lensmann) skal underrettes når ulovlig fangst påtreffes.

Det offentliges kontroll.

§ 7. Det offentliges kontroll etter disse regler utøves av Fiskeridirektøren ved Statens Sildkontroll gjennom offentlige og særskilt ansatte eller engasjerte inspektører og ved politiets tjenestemenn.

Fiskeridirektøren fastsetter etter behov nærmere instrukser til kontrollpersonalet for utøvelsen av denne kontrollvirksomhet.

§ 8. Kontroll på fangstfeltene skjer i den utstrekning og etter de instrukser som fastsettes av Fiskeridirektøren.

Kontroll på fabrikker og losse- og omlastingssteder skjer ved hyppige besøk uanmeldt og til forskjellige tider.

Inspektørene skal herunder påse at fabrikkens egen kontrollplikt overholdes.

Kontroll ved fabrikk foretaes i nærvær av bedriftens disponent, driftsbestyrer eller formann.

De offentlige inspektører og politi har under varetakelsen av sitt verv myndighet til å utøve all nødvendig kontroll og kan herunder kreve å få seg forelagt alle nødvnedige dokumenter (råstoffprotokoller, sluttsedler m.v.).

§ 9. Påtreffer kontrollen notkast eller steng hvor fangsten er ulovlig, skal kontrollen påse at fangsten straks blir sluppet fri.

Er ulovlig fangst tatt om bord i fangst- eller transportfartøy, kan fangsten påbys styrtet.

Hvis det synes uhensiktsmessig å styrte fangsten eller der det er tvil eller tvist om fangstens lovlighet, kan fangsten tillates ilandbrakt for oppmaling. Kontrollen påser i så fall at fangsten eller dens verdi blir beslaglagt av vedkommende politimyndighet (jfr. § 11). Det samme gjelder hvis ulovlig fangst påtreffes på produksjonssted m.v.

§ 10. Ved overtredelse skal det for bevisets skyld på stedet alltid settes opp en fullstendig rapport om forholdet med angivelse av alle nødvendige data og opplysninger. Hvis nødvendig av hensyn til beviset skal så vidt mulig også distriktets politimyndighet (lensmann) eller andre troverdige vitner tilkalles. Rapporten underskrives av vedkommende inspektør og av fangstens eier (notbas) eller innehaver (ansvarshavende på fabrikk eller transportfartøy) som kan gjøre sine eventuelle bemerkninger på rapporten. Den (de) ansvarlige part(er) utleveres kopi av rapporten. Rapporten sendes gjennom nærmeste overordnede til Fiskeridirektøren.

Straff, inndragning og ikrafttreden.

§ 11. Overtredelse av disse regler straffes med bøter og ulovlig fangst eller dennes verdi kan inndras i medhold av §§ 80 og 81 i Lov av 25. juni 1937 om Sild- og Brislingfiskeriene.

§ 12. Disse forskrifter trer i kraft fra og med 1. mai 1970.