1983-07-11 nr 1328: Forskrift om saksbehandling etter forurensningsloven.



 

Forskrift om saksbehandling etter forurensningsloven.

 

 

Fastsatt av Miljøverndepartementet 11. juli 1983 i medhold av lov 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall (Forurensningsloven) §§ 12, 85 og 88, jf kgl.res. 8. juli 1983.

§ 1. Forskriftenes saklige virkeområde

Disse forskriftene gjelder behandlingen av søknader om tillatelse i medhold av forurensningsloven §§ 11 og 29. Forskriftene, med unntak av § 2, gjelder også for vedtak i medhold av forurensningslovens § 7 fjerde ledd, § 11 første ledd annet punktum og § 18.

Forskriftene gjelder ikke saker som omfattes av særskilte forskrifter, saker som også behandles etter vassdragsloven og vassdragsreguleringsloven eller for virksomheten på kontinentalsokkelen.

§ 2. Søknadens innhold

Søknaden om tillatelse i medhold av forurensningsloven §§ 11 og 29 skal inneholde opplysninger om

For øvrig skal søknaden inneholde opplysninger som vil være av betydning for forurensningsmyndighetenes behandling av saken, herunder kart som viser virksomhetens beliggenhet og opplysning om forholdet til eventuelle oversikts- og reguleringsplaner.

Forurensningsmyndigheten kan lempe på disse kravene eller kreve ytterligere opplysninger, herunder sakkyndige undersøkelser.

§ 3. Forhåndsvarsling

Før det treffes vedtak skal forurensningsmyndigheten sørge for at parter, berørte offentlige organer og andre varsles i samsvar med §§ 4, 5 og 7 og gis anledning til å uttale seg innen en frist som ikke skal være kortere enn 4 uker. Dersom det haster med å treffe en avgjørelse kan denne fristen settes kortere.

§ 4. Skriftlig forhåndsvarsel

Skriftlig forhåndsvarsel skal sendes vedkommende fylkesmann, fylkeskommune, kommune, helseråd, kjente organisasjoner som ivaretar berørte interesser og parter som på grunn av naboskap e.l. kan bli særlig berørt.

Skriftlig forhåndsvarsel skal inneholde en orientering om saken og det som er nødvendig ellers for at den som mottar varselet kan avgi uttalelse.

§ 5. Offentlig kunngjøring

I saker der avgjørelsen vil kunne få betydning for en ubestemt krets av personer, skal forhåndsvarsel overfor disse skje ved offentlig kunngjøring.

Offentlig kunngjøring skal inneholde et kort utdrag av de opplysninger som kreves i søknad i henhold til § 2 a-g. Kunngjøringen skal opplyse om fristen for uttalelse, hvem uttalelsen skal rettes til og hvor sakens dokumenter er gjort tilgjengelige for almenheten.

Kunngjøringen skal rykkes inn i Norsk lysingsblad og to aviser som er alminnelig lest på stedet. Utgiftene til offentlig kunngjøring betales av søkeren.

§ 6. Utlegging til offentlig gjennomsyn

Når offentlig kunngjøring foretas i medhold av § 5, skal forurensningsmyndigheten sørge for at sakens dokumenter legges ut til gjennomsyn for almenheten.

Utlegging kan unnlates dersom dokumentene ikke inneholder vesentlige opplysninger ut over de som er gitt i kunngjøringen eller av andre grunner må anses unødvendig.

§ 7. Unntak fra kravet om forhåndsvarsling

Forhåndsvarsling etter §§ 3-5 kan unnlates dersom:

§ 8. Behandling av innkomne uttalelser

Når fristen for å avgi uttalelse er ute, skal forurensningsmyndigheten sørge for at uttalelsene som er kommet inn i alminnelighet forelegges søkeren med en kort frist for mulige merknader.

§ 9. Vedtaket

Vedtaket skal treffes skriftlig. I saker som haster kan det i særlige tilfeller treffes muntlig vedtak. Hvis vedtaket er gitt muntlig, skal det så snart som mulig bekreftes skriftlig.

Samtidig med det skriftlige vedtaket eller skriftlig bekreftelse av muntlig vedtak, skal det gis en begrunnelse for avgjørelsen. Begrunnelsen skal:

§ 10. Underretning om vedtaket

Partene og berørte offentlige organer skal ha skriftlig underretning om vedtaket. Når flere parter har avgitt felles uttalelse, er det tilstrekkelig at underretning gis til en representant for disse.

I saker med mange parter kan offentlig kunngjøring i samsvar med § 5 tredje ledd benyttes i stedet for skriftlig underretning etter første ledd. Parter som har uttalt seg tidligere under saksbehandlingen og berørte offentlige organer skal likevel ha skriftlig underretning.

Underretningen skal gjengi grunnene for vedtaket, opplyse om klageadgang, klagefrist og den nærmere fremgangsmåte ved klage samt om partenes rett til å se saksdokumentene etter forvaltningslovens § 18 jfr. § 19. Kravene til underretning gjelder tilsvarende for kunngjøring av vedtaket.

§ 11. Klage

Klagefristen er 3 uker.

Innkomne klager skal forelegges motparten med en kort frist til merknader. Forurensningsmyndigheten kan bestemme at klagen skal ha utsettende virkning på iverksettelsen av vedtaket.

§ 12. Ikrafttredelse og opphevelse av andre forskrifter

Forskriftene trer i kraft 1. oktober 1983.

Når disse forskriftene trer i kraft, oppheves forskrifter 22. desember 1961 om søknadsplikt og innholdet i og behandling og avgjørelse av søknader om røykskadekonsesjoner.